Макрон: Условията са изпълнени! Франция иска България в еврозоната

В наш интерес е Западните Балкани да са в ЕС, заяви той

17.05.2018 | 18:48 Редактор: Василена Василева
Макрон: Условията са изпълнени! Франция иска България в еврозоната

Франция желае България  да се присъедини към Еврозоната. Всички условия са изпълнени, обяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след Срещата на върха в НДК.

Макрон изрази надежда, че ще се постигне компромис по темата за законодателния пакет за мобилност в Европа. Днес срещата на върха в София бе съпроводена от протест на превозвачите именно срещу готвените нови регулации на Съюза в сектора. Според представителите на бранша, новите регулации ще доведат практически до унищожаване на този сектор, важен както за България, така и за други страни членки, разположени в географската периферия на Съюза.

"Бих искал да постигнем компромис по темата идните месеци. Ние искаме задълбочена реформа на директивата за командированите работници. Ние сме благоприятно настроени към определянето на правилата, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Надявам се да постигнем балансирано споразумение през септември, така че да постигнем социална закрила и справедливо решение", каза Макрон на пресконференция след срещата на върха в София.

Попитан кога България ще влезе в Шенген, френският президент отчете качественото охраняване на границите. Той обаче не поиска да се ангажира с конкретно обещание.

По думите му не е отговорно да се бърза с ангажименти, предвид че предстоят реформи в правилата за Шенгенското пространство и Дъблинския регламент.

Макрон видя и перспектива за влизането ни в еврозоната, ако България изпълни всичките изисквания. "Франция желае България да се присъедини към преддверието на еврозоната. Днес всички условия са изпълнени", заключи Макрон.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Още новини четете в Dnes.bg