Историческа среща: България събра лидерите на Европа в София

На неформална вечеря те постигнаха споразумение за единен подход за запазване на ядрената сделка с Иран

17.05.2018 | 07:08 Редактор: Тодор Петров
Историческа среща: България събра лидерите на Европа в София

Историческа среща на върха ЕС – Западни Балкани в София днес. България събира държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от Западните Балкани.

Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование. Очаква се заключителната декларация от София да бъде подкрепена от всички страни членки и от държавите от региона. 

На преговорите се гледа или с големи очаквания, или с подозрение и се стига до противоречия заради участието на Косово, непризнато от пет държави в EС. Преди срещата на върха лидерите на държавите членки на Евросъюза бяха на неформална вечеря. На нея те постигнаха споразумение за "единен подход" за запазване на ядрената сделка с Иран.

Събирането на европейския елит при изключителни мерки за сигурност води до блокади и адски трафик в София. Най-потърпевши се оказават пътуващите от и за летище София. Стотици коли вечра с часове останаха блокирани на пътя до двата терминалa заради пристигането на делегациите. 

И днес от 10:00 до 15:00 и 17:00 до 20:00 часа затварят района около летището. От Столичната община пак призовават жителите и гостите на града да избягват излизането с личните си автомобили. 

Снимки: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)