БСП vs. ГЕРБ за боклука на София

Скъпа, неекологична или напротив - ефективна ще е инсталацията?

17.05.2018 | 16:27 Редактор: Василена Василева
БСП vs. ГЕРБ за боклука на София

БСП и ГЕРБ сблъскаха позиция за изграждането на поредния етап от завода за боклука на София. Социалистите обвиниха управляващите, че се готвят да реализират скъпа и неекологична инсталация. 

Днес общинарите гласуват вземането на 134 млн. лева заем за дофинансирането ѝ. 

БСП поискаха това да не става и предупредиха, че изграждането на инсталацията може да доведе до фалит на "Топлофикация". 

Социалистите обявиха, че мястото на изграждането на новата инсталация, в ТЕЦ "София", създава напрежение сред 200 000 жители на кварталите в района - "Надежда", "Връбница", "Илиянци", "Орландовци" и др. 

"Причината е екологията", каза шефът на столичните социалисти Калоян Паргов. 

Той обясни, че вече има решение инсталацията да бъде изградена на площадката в Яна, до завода за обработка на отпадъците. 

"Така съоръженията ще бъдат на едно място, ще се оскъпи малко, но ще спестим транспортни разходи и ще освободим напрежението", каза Паргов. 

БСП настояха проектът да се отложи или да се настоява БЕХ да опрости част от задълженията на "Топлофикация", за да не се стигне до фалит на дружеството. 

От ГЕРБ отвърнаха, че социалистите манипулират обществото и се опитват да саботират успехите на правителството. 

"Това е рефлекс на БСП от времето, когато Станишев береше макове по поляните край София", каза бившият еко министър Ивелина Василева от ГЕРБ. 

Тя беше категорична, че екоизискванията на Европа са толкова високи, че тя не би допуснала финансиране на подобен проект, ако не отговаря на тях. 

Общинарят от ГЕРБ Зафир Зарков разказа, че инсталацията ще доведе до генериране на топло и електроенергия и използване на алтернативно гориво от "Топлофикация" София. 

"Това съоръжение ще осигури 65 млн. куб. метра газ по-малко за "Топлофикация", а ще осигури топлина и светлина", каза Зарков. 

Той допълни, че подобни инсталации има във всички зелени градове на Европа. 

Тома Белев от ГЕРБ пък видя взаимодействие между БСП, ДСБ, Зелените и "Да, България" и ги заподозря в обединение за изборите.

Снимка: Pixabay

Още новини четете в Dnes.bg