Борисов се извини за "чудовищния трафик" заради срещата ЕС - Западни Балкани

Въпреки това ползите за България са по-големи, категоричен е премиерът

17.05.2018 | 17:42 Редактор: Василена Василева
Борисов се извини за

Извинявам се на всички софиянци за чудовищния трафик, който създадохме - дипломати, гости, банкери, но мисля, че ползите за България са по-големи, отколкото да изстрадаме това, заяви премиерът Бойко Борисов на закриващата пресконференция на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани.

Той благодари на всички гости и обяви, че отдавна не бил слушал "толкова честно, без лицемерие" всички, с техните позиции "за" и "против" интеграцията на Западните Балкани. 

Западните Балкани имат БВП колкото на Словакия и население по-малко от това на Румъния, това ли е големият враг, от това ли ни е страх? Този риторичен въпрос постави Борисов след историческата среща.

Той пресметна, че БВП на всички страни от западните Балкани е 96 милиарда евро, а населението им е общо17 милиона.
"Това ли плаши ЕС, не е ли по - добре те да са в преговори с ЕС и техният политически елит да изпълнява европейските критерии или да ги оставим и другите глобални стратегически играчи да дойдат и да оказват влияние", коментира премиерът .

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск обаче, като БВП Западните Балкани може и да са достигнали Словакия, но като проблеми са с доста повече на глава от населението от Германия, например.

Той призна, че исторически, географски, като манталитет и като култура този регион е част от Европа и в това отношение трябва да има и политически последствия, но в същото време има скептицизъм в Европа, когато става дума за разширяване и това е обяснимо.

Борисов пък настоя, че до края на юни има много теми за размисъл, но той смята, че всички са си тръгнали оттук с едно наум.

"Имахме една много добра и честна дискусия, аз отдавна не съм слушал така без лицемерие и толкова честно да си говорят от сърце, тези които са "за" и тези които са "против" различните писти, скорости и бързина за присъединяване на страните от Западните Балкани", посочи той.

Според него сутрешната разходка по “Моста на влюбените” на Еманюел Макрон, Ангела Меркал и Тереза Мей е доста символична, както и снимката на президента на Сърбия Александър Вучич и лидера на Косово Хашим Тачи. Добра новина е и очакването на Зоран Заев, че скоро може да бъде разрешен спорът за името на Македония.

"Силата на ЕС е в това, както каза Меркел, един лист хартия да не може да мине между нас", допълни Борисов.

 

 

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)