Европейските демократи и социалисти в един глас: Западните Балкани имат място в ЕС

Премиерът Борисов и Доналд Туск посрещнаха евролидерите в София

16.05.2018 | 22:07 Редактор: Тодор Петров
Европейските демократи и социалисти в един глас: Западните Балкани имат място в ЕС

Европейските лидери, които кацнаха в София за срещата ЕС - Западни Балкани, се придвижиха без проблем до неформалната си вечеря. Те бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

На масата, украсена с български рози и шевици и отрупана с типични за страната ни ястия, европейският политически елит обсъди теми като отношенията на Общността с Иран, Израел и САЩ. Утре на фокус ще са Западните Балкани. 

Двете най-големи политически семейства в Европа – демократите и социалистите се събраха поотделно. И двете партии са категорични – Македония, Сърбия, Косово, Босна, Албания и Черна гора имат място в Европейския съюз. 

Срещата в София е кулминация на българското председателство на Съвета на ЕС. А ангажиментът за продължаване на усилията за интеграция на шестте страни от Западните Балкани, ще бъде продължен и след края му – от Австрия и Хърватия. 

Утре само Испания няма да бъде представяна на най-виско ниво от своя премиер, който отказва да седне на една маса с представителите на Косово. Там обаче ще бъде представител на неговото правителство. А от София Доналд Туск заяви, че сега е шансът на Европа да бъде лидер или да стане пионка.

Вижте всичко по темата във видеото, подготвено от Иван Иванов!