Проект предвиждал изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София – Президентът твърдо против!

Румен Радев се запозна с екологична арт инсталация по темата, дело на "За Земята"

10.05.2018 | 18:43 Редактор: Иван Берберов
Проект предвиждал изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София – Президентът твърдо против!

Екологично сдружение "За Земята" и ателие Трион представиха арт инсталация пред Народния театър в София за екологичните и финансови последици от изгарянето на отпадъци.

Поводът е проектът на Столична община да изгради инсталация за горене на отпадъци в ТЕЦ-София като използва смесения боклук от сивите контейнери като суровина, предаде Dnes.bg.

Това ще е още един източник на замърсяване на въздуха. Освен това 36 000 тона пепел годишно ще трябва да се транспортира към депа, като 8 000 тона от нея ще е токсична пепел, която ще се заравя в депа в Германия, твърдят от еко сдружението.

Съоръжението ще струва  260 000 0000 лв първоначална инвестиция, като половината от парите ще бъдат под формата на общински дълг, който ще се изплаща от джоба на софиянци.

Ако се построи съоръжение за изгаряне на отпадъци, връщане назад няма. Но алтернатива има и тя е в наши ръце - да настояваме за реално и удобно разделно събиране, справедлива такса-смет и цялостна политика за намаляване на отпадъците, допълват от "За Земята".

Вчера президентът Румен Радев се запозна с арт инсталацията и подкрепи кампанията, като коментира, че отпадъците трябва да се разделят и рециклират, а не да се горят.

Снимка: За Земята


1
0 rate up comment rate down comment 0
Djdragomix_Vidio
преди 5 години
какви ли още пумий ще излязЪт > като веца трови водата където само се ползва движение на водЪтЪ Сигнализирай за неуместен коментар