Предвиждат нови строги мерки срещу нарушителите на пътя

При три тежки провинения в рамките на две години, шофьорите ще трябва да се явят отново на изпит за книжка

23.04.2018 | 19:52 Редактор: Василена Василева
Предвиждат нови строги мерки срещу нарушителите на пътя

Нови жестоки мерки срещу нарушителите на пътя. По-високи глоби, по-дълъг срок за лишаване от правоуправление на системните нарушители на пътя и разделяне на сега действащия закон на три части - Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на МПС и такъв за пътните превозни средства. 

За разделяне на Закона за движение по пътищата се говори от няколко години. Причината за това е, че сега действащият е най-променяният в нормативната база. Предстои категоризиране на нарушенията и при 3 по-тежки такива в рамките на 2 години, за да вземем книжката си, ще трябва да се явим отново на шофьорски изпит. Скачат и глобите на пътя, а дистанцията освен повод за внимание ще стане и повод за съставяне на актове. 

70 метра дистанция на магистрала, 60 за скоростните отсечки и 40 за останалите пътища в страната, а за неспазването на метрите глобите ще са солени. 

Солено и без книжка ще бъде шофирането в насрещното или в аварийната лента. Превишаване на позволената скорост в населено место с над 50км/ч и преминаването на червен светофар. 

Полицаите освен за нарушения ще следят и за психическото здраве на шофьорите. Шофьорите лишени от книжката си заради употребата на наркотици, преди да я получат отново ще трябва да докажат, че са чисти.

Законът за движение по пътищата, Законът за водачите на МПС, и този за пътните превозни средства ще влязат в пленарна зала най-рано след три месеца.