Съдът реши: Замесените в аферата "Иванчева" остават в ареста!

Кметицата: Не съм искала подкуп, не съм пипала парите!

20.04.2018 | 16:06 Редактор: Иван Берберов
Съдът реши: Замесените в аферата

Съдия Пламен Панайотов постанови на Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дилгеров да останат в ареста. 

Същевременно пред Специализирания наказателен съд се събраха демонстранти в защита на арестантите. Панайотов каза, че има няколко групи свидетели, чиито показания са изключително важни. 

И тримата обвиняеми поискаха по-леки мерки за неотклонение. Решението на съдия Пламен Панайотов не е окончателно и може да се обжалва. 

Малко преди 13 ч. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха доведени с белезници в зала 5 на Специализирания наказателен съд. Те се превърнаха в първите обвиняеми, поставени зад бронираното стъкло. Десислава Иванчева се опита да комуникира с медиите чрез бележки, като по този начин искаше да каже своята версия за случилото се. 

По думите ѝ целта на цялото мероприятие е било заместването ѝ на кметското кресло от сегашния ѝ заместник Румен Русев, който бил с ресор строителство. 

"Не съм искала подкуп и не съм пипала парите", това са само част от думите на Иванчева, които екипът на Bulgaria ON AIR с репортер Илияна Шишкова успя да улови. 

Според прокуратурата това съвсем не е така. Човекът, който е дал парите, е бил многократно изнудван и бил принуждаван да даде пари, за да бъде придвижена преписката му. Това се доказало в неговите писмени обяснения, които били подробни, логични и силно мотивирани.

От държавното обвинение са поискали Иванчева, заместничката ѝ Петрова и бившият кмет на район "Младост" Петко Дилгеров, който посредничил в сделката, да останат в ареста, защото имало опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. 

Престъплението на Иванчева е особено дръзко, твърдят от държавното обвинение. Наш екип се срещна с изнудвания Александър Ваклин, собственик на "Ваклин груп", който отбеляза, че документите са му "поставяни на трупчета", тъй като Иванчева не искала да се подпише на чисто формален документ, без който обаче процедурата не може да напредне. 

Адвокат Марин Марковски, който защитава Иванчева, поиска тя незабавно да бъде освободена от ареста, тъй като по думите му няма нито едно доказателство, че тя е искала подкуп. Напротив, през цялото време Александър Ваклин е предлагал пари под масата, за да бъде придвижена преписката му. 

В същото време самата Десислава Иванчева обясни, че няма намерение да се укрие. Предстои съдът да прецени дали ще остави тримата в ареста. 

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)