Според проучване: Българите най-малко толерантни към мигрантите в ЕС

Според статистиката едва 15% от сънародниците ни биха се чувствали комфортно ако имат колега или съсед бежанец

17.04.2018 | 13:15 Редактор: Велислав Филипов
Според проучване: Българите най-малко толерантни към мигрантите в ЕС

Българите са най-малко толерантни към мигрантите в ЕС. Страната ни заема челната позиция в ново проучване на Европейската комисия, като по този показател изпреварваме дори известните с антиимигрантските си настроения унгарци. 

Според статистиката едва 15% от българите биха се чувствали комфортно ако имат колега, лекар или съсед мигрант. За сравнение – в Унгария 17 на сто от хората биха толерирали мигранти в обществото си.

За сравнение средно в ЕС 57 на сто от хората нямат нищо против да работят и се познават с мигранти. В Испания, Швеция, Ирландия, Португалия и Холандия две трети от населението е с позитивна нагласа.

Според проучването на ЕК като цяло в Западна Европа гледат по-толерантно на мигрантите, докато източноевропейците са по-скептични. В Германия например, където през 2015 г. посрещаха с цветя бежанците, сега само 55 на сто гледат на тях с добро око.

Същото проучване показва, че над 90 на сто от българите не познават мигранти, не са разговаряли с тях и дори не са ги виждали. Въпреки това смятат, че те биха ги застрашили, като им вземат работните места или биха натежали на социалната система. Половината от запитаните намират, че миграцията създава проблеми, а 6 на сто - възможности.

Всеки втори българин е на мнение, че интеграцията на пришълците не е успешна и само един от петима признава, че е повече или по-малко информиран за миграцията.