Из архивите на 90-те: Желю Желев - първият демократично избран президент

Вижте позабравените кадри от началото на демокрацията в България

16.04.2018 | 17:37 Редактор: Жанета Нейкова
Из архивите на 90-те: Желю Желев - първият демократично избран президент

Dnes.bg продължава със своята рубрика "Архивите говорят", в която си спомняме за някои от най-знаковите политици на прехода. Това става благодарение на архивни кадри от 90-те - времена, когато прохождаше българската демокрация.

Целта е да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-важното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

Днес е ред на първия демократично избран президент у нас – Желю Желев. Той е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България, а след демократичните промени се включва активно в обществено-политическия живот на страната.

Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет. Влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание (ВНС). На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация "Д-р Желю Желев", чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.

Умира на 30 януари 2015 година.