Пистолетът на избягалия затворник Пелов внесен с хляб?

Резултатите от инспекцията отчитат слабости в действията на надзирателите
Публикувана: От:

Проверката на Министерството на правосъдието не е установила как избягалият от затвора Владимир Пелов е получил пистолет зад решетките. Една от възможните версии е то да е вкарано с хляб.

Не е изключено пистолетът да е стигнал до затворника и чрез други вещи. Освен това не е ясно дали сред работещите там има някой, който му е съдействал, стана ясно от думите на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, който обяви резултатите от проверката, назначена след бягството на затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април.

Още по темата

 

До момента все още не се знае дали ножът, с който се е снабдил Колев, е самоделка.

Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента.

Някои от надзирателите са се изплашили, след като срещу тях е било насочено оръжие. Един от тях се е опитал да задържи Пелов и Радослав Колев, но не успял.

Докладът отправя 12 препоръки за рязко повишаване на сигурността на затвора в София. Част от тях обхващат стаята за предаване на багаж. Трябва да бъде преоборудван и един от постовете на надзирателите, защото от проверката е станало ясно, че обискът на личните вещи, а и на самите затворници, не е направен достатъчно обстойно.

Така че комисията, която проверява как е станало бягството, предлага да започнат 14 дисциплинарни производства срещу служители на затвора. 12 от тях са надзиратели, които са били в района, а двама на ръководни постове, включително и зам. - директорът, който отговаря за охранителната дейност.

Дисциплинарките ще продължат около месец-месец и половина, а наказанията ще са от мъмрене до уволнение, пише dnes.bg.

Николай Проданов обясни, че от записите на камерите се е видяло, че когато Пелов насочва оръжието срещу постовия на входа до тях, има друг надзирател, който не е заплашен с пистолет, но не реагира.

Проверката е показала, че Пелов и Колев са се събрали заедно един час преди бягството. Тогава те са напуснали спалните помещения и са се отправили към откритата част на затвора, купили са си продукти от затворническата лавка и са се отправили към помещението за получаване на пратки.

На тях не е бил направен личен обиск, такъв не е бил направен и на колетите, които са получили.

Зам.-министърът Проданов обяви, че Пелов е описан като дързък, ловък и хитър. Човек, който може да контролира изключително добре емоциите си. Колев пък е обратното - той не успява да овладява гнева си.

Коментари ( 0 )