Проучване показва, че българите се притесняваме от война

Мнозинството обаче не смята, че ще има ядрен конфликт

09.04.2018 | 19:25 Редактор: Ивайло Николов
Проучване показва, че българите се притесняваме от война

Българите са притеснени от възможността за избухването на война. Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл". 

53% от нас вярват, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната.

Общо 34% от запитаните смятат, че е по-скоро вероятно идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт. 

Балансираната външна политика на премиера Бойко Борисов среща подкрепа на фона на тази тревога. 62 на сто от запитаните харесват действията на Борисов на външнолитическата сцена, както и действията му по европредседателството. 30 % са на обратното мнение. 

На този фон политиката на България спрямо Турция и нейния лидер Реджеп Ердоган среща подкрепа. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% са на обратното мнение. 

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията.

Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт също срещат солидна подкрепа.