Турция-ЕС през очите на чуждите медии: Кой, колко и какво?

Европейските лидери ще трябва да се научат да живеят с Ердоган, твърди едно от изданията

27.03.2018 | 17:50 Редактор: Иван Берберов
Турция-ЕС през очите на чуждите медии: Кой, колко и какво?

Желанието на Анкара да продължи с усилията за присъединяване към Европейския съюз – това е акцентът от срещата във Варна според турските медии. 

Те цитират изявлението на Реджеп Ердоган, че разширяване на Съюза без Турция би било огромна грешка. Изтъкват още, че въпреки трудните времена, в определени сфери, двете страни си сътрудничат добре. 

Доста по-остър е езикът, използван от турското проправителствено издание "Дейли Сабах". То твърди, че след военните успехи в северозападния сирийски регион Африн, турският президент е седнал на масата за преговори със силна позиция. 

"Европейските лидери ще трябва да се научат да живеят с Ердоган", пише вестникът, определян често като пропаганден. И той обаче не отрича – Брюксел и Анкара категорично са на различни вълни. 

Без конкретни резултати, но и без нови скандали – това е обобщението на "Юрактив", която следи отблизо Европейския съюз. 

Изданието отбелязва, че точно преди срещата в Евксиноград Ердоган е държал няколко агресивни речи с ярка антиевропейска реторика. След което е показал друго, много по-смирено лице във Варна. 

Според авторитетния американски всекидневник "Уол стрийт джърнъл" вчерашната среща е подчертала драматичния разрив на взаимоотношенията между Турция и Европейския съюз. 

В момент, в който връзките между Вашингтон и Анкара също са на най-ниското си ниво от години, равносметката е засилена изолация на Турция от страна на Запада. 

В подкрепа на този анализ изданието изтъква и протегнатата от Брюксел ръка към страните от Западните балкани.