БСП недоволни от срещата ЕС-Турция, искат разкриване на стенограмата

Няма напредък по нито един от спорните въпроси, категорична е Корнелия Нинова

27.03.2018 | 17:27 Редактор: Иван Берберов
БСП недоволни от срещата ЕС-Турция, искат разкриване на стенограмата

Искаме стенограмата от разговорите във Варна с Ердоган, настоя Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик, след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка със срещата във Варна - ЕС–Турция.

Лидерът на БСП посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след проведената среща, предаде Dnes.bg.

"Нито по спора с Гърция, нито по отношение на конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаването на визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък. В тази връзка продължаваме да поставяме въпросите за българския национален интерес. Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС", посочи тя.

Нинова заяви още, че премиерът Борисов "не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава процеса" и че след като е поставен въпросът за изказването на Ердоган, според когото душевните граници на Турция се простират до Кърджали, не се разбира какъв е отговорът.

"Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България", попита "червената" лидерка.

Според нея, за да стане публично всичко, което се е говорило и за да го разбере българският народ, БСП иска стенограма от тези разговори с ясни и категорични позиции.

По отношение на въпроса с тракийските бежанци, Нинова посочи, че това не е въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че ЕП приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде поставен двустранно между България и Турция.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR