"Умни бариери" спират достъпа на автомобили до Борисовата градина

През събота и неделя ще е позволено паркирането в крайна дясна лента на бул. "Драган Цанков"

17.03.2018 | 13:26 Редактор: Велислав Филипов

От днес Борисовата градина в София става изцяло пешеходна. Бариери ще спират автомобилите, за да не влизат по алеите на парка. Ще се допускат само коли на полицията, пожарната и Спешна помощ.

Монтирани са две бариери. Едната е на ул. "Незабравка" до зала "София", а другата е на бул. "Драган Цанков" до "Спортна София". Монтираните съоръжения са от т.нар. "умни бариери". Бариерата се вдига, само когато разчете регистрационен номер на автомобил, чийто достъп е позволен. Хората, които стопанисват търговски обекти на територията на парка, трябва да изпратят регистрационните номера на своите доставчици до Столичната община, за да получават доставки.

През събота и неделя ще е позволено паркирането в крайна дясна лента на бул. "Драган Цанков" - от Руското посолство до телевизионната кула. Според Столичната община там могат да се поберат до 250-300 автомобила.

Част от хората, които видяха новата организация, останаха недоволни, защото казаха, че най-близките обекти, на които децата им тренират, са на около 600 метра. Те смятат, че в дни с лошо време трудно ще стигнат до тренировъчните игрища и рискуват децата им да настинат. Други пък са доволни, защото смятат, че паркът не е място, където да се паркират коли.

Всяка една от бариерите има 3 камери, които да следят за спазването на ограничението. Нарушителите ще се наказват.

Друга ще е организацията при масови събития, какъвто е и утрешният мач между ЦСКА и "Левски".