Нарушаване на правилата за безопасност е причина за инцидента в "Арсенал"

Според ръководството на оръжейния завод двамата работници не е трябвало да бъдат в помещението

14.03.2018 | 16:09 Редактор: Велислав Филипов
Нарушаване на правилата за безопасност е причина за инцидента в

Прокуратурата вече е завършила огледа на помещението в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, където рано тази сутрин е възникнал пожар и в следствие на това един от работниците загива, а другият е тежко пострадал. Продължава вземането на веществени доказателства и техническа документация.

От ръководството на оръжейния завод твърдят, че инцидентът се дължи само и единствено на неспазване на правилата за безопасност. Двамата работници - 27-годишният Цеко Василев, който загива, и пострадалият Красимир Желев са били в помещение, в което не би следвало да бъдат. В помещението е имало бъркалка за смеси на взривни вещества. Устройството обаче се управлявало с пулт от съседно помещение. Какво е наложило влизането им и кое е предизвикало искрата за пожара - засега не е ясно.

Версиите за инцидента, по които работи прокуратурата, са две - едната е човешка грешка, а другата техническа неизправност. Предстои и да бъде проведен разпит с ръководството на завод "Арсенал". 

Според окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов действително има нарушаване на правилата за безопасна работа и не може да се установи все още защо двамата работници са били в помещението с т.нар. миксер за смесване на взривни вещества, докато той е работел.

"Ще бъдат назначени две експертизи, които да дадат яснота около инцидента. Започва и събирането на гласни доказателства - разпити на служителите в завода. Не е коректно да се коментират подробности, защото все още нищо не е ясно", отбеляза още прокурорът.

Достъпът до помещението е ограничен и след консултация с експерти от МВР ще се направи втори оглед на мястото на инцидента. Атанасов подчерта, че в цеха, където възниква пожарът, има множество специфична техника и всички действия са строго контролирани.

В оръжейния завод "Арсенал" работят близо 12 хил. души, но нито един не иска да коментира случката.