Отпускат 3 млн. лева на Хайредин заради преливащите язовири

Когато се готвим за бедствия, е хубаво да се прави в хубаво време, а не когато e настъпило бедствието, посочи премиерът Борисов

10.03.2018 | 10:50 Редактор: Тодор Петров
Отпускат 3 млн. лева на Хайредин заради преливащите язовири

Постановление на правителството за отпускане на 3 млн. лева за язовирите в Хайредин ще бъде прието днес. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на Министерски съвет за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири.

"Когато се готвим за бедствия, е хубаво да се прави в хубаво време, а не когато e настъпило бедствието", каза премиерът на заседанието и изтъкна, че месеци наред се наблюдава процес на "безкрайно администриране" между държава и общини, агенции и структури, по отношение на състоянието на язовирите. 

В заседанието участвха също директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР Николай Николов, заместник-председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.

Рисковата ситуация в област Враца е овладяна, увери директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. Все още водоемите в района са с високи нива, но той е категоричен, че няма опасност от преливане.

Нивата на водоемите ще бъдат наблюдавани и в следващите дни, особено в началото на следващата седмица, когато се очакват валежи. 

След разговор късно снощи с кмета на хайредин премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерския съвет, на което беше обсъдена ситуацията с язовирите в цялата страна.

До сряда Министерството на икономиката трябва да предложи поправки в закона, според които язовирите, за които общините не могат да се грижат, да бъдат прехвърлени за грижа към държавата.

Вижте още в репортажа на Гергана Венкова!