София се превръща в град на киното от 7 до 29 март

Филмовият фестивал ще предложи 172 пълнометражни игрални и документални заглавия

07.03.2018 | 17:40 Редактор: Тодор Петров
София се превръща в град на киното от 7 до 29 март

22-ят Международен София Филм Фест ще превърне столицата в град на киното от 7 до 29 март. Очакват ни 172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Фестивалът ще бъде открит с "Ага" на Милко Лазаров. Филмът е копродукция на България, Германия и Франция и вече закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018.  Отличен е с две награди от най-стария кинофестивал в света – Венеция.

Програмата на 22-ия София Филм Фест е многообразна и всеки може да намери това, което го вълнува, уверяват организатоите. Сред филмите, с които зрителите могат да се запознаят, са "Квадратът" - носител на "Златна палма" от миналата година и шведският претендент за "Оскар" за чуждоезичен филм. Освен това - "За тялото и душата" - със "Златна мечка" от Берлинале 2017, както и тазгодишният носител на "Златна мечка" - "Не ме докосвай". 

Българската публика ще има възможността да се срещне с творци като украинския режисьор Роман Балаян, майстора на документалистиката с 3 номинации за "Оскар" и носител на БАФТА Вим Вендерс, както и легендарния провокатор Ейбъл Ферара - автор на култовите "Лошият лейтенант" с Харви Кайтел и "Кралят на Ню Йорк" с Кристофър Уокън.

Ейбъл Ферара ще получи Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към киното и ще води два майсторски класа. Тази година акцентът е върху масовия спорт и значението му като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

За 16-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса. Световно признатата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще оглави журито. Последният ѝ филм "За тялото и душата" (On Body and Soul) покори Берлинале и беше удостоен със "Златна мечка" в началото на 2017 г., имаше и номинация за чуждоезичен "Оскар". 

Претендентите за Голямата награда на фестивала са 12. Два от тях са български: "3/4" на Илиян Метев и "Радиограмофон" на Рузие Хасанова, информира репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.

На 22-ия София Филм Фест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филма, 11 от които са документални премиери. Балканската конкурсна програма традиционно съдържа някои от най-добрите творби, създадени през последната година. Българското участие в програмата са новият филм на Илиян Джевелеков "Вездесъщият", както и българският боксофис хит "Възвишение" на Виктор Божинов.