Пътищата неуморно се чистят, но шофирайте много внимателно

Над Балканския полуостров предстои да се растели "ледена епоха"

25.02.2018 | 13:23 Редактор: Иван Берберов
Пътищата неуморно се чистят, но шофирайте много внимателно

Сняг вали почти на всякъде. Над 120 машини от снощи работят в столицата. Извършва се обработка срещу заледяване, уверяват от местната администрация. Почистени са всички основни булеварди и улици, както и опасно стръмни участъци. 

В кварталите "Подуене", "Красна поляна", "Люлин" и "Панчарево" се работи по обработката на вътрешнокварталните улици. Обработват се и пътищата на Витоша – "Драгалевци"-"Алеко" и "Бояна"-"Златни мостове". 

На този етап няма информация за райони без електричество или топлоподаване. Въпреки това синоптиците предупреждават, че се очаква сериозно застудяване още тази вечер. Температурите допълнително ще паднат и ще задуха силен североизточен вятър, който ще създаде предпоставки за заледяване.

От Агенция "Пътна инфраструктура" напомнят на всички шофьори да тръгнат на път добре подготвени и да спазват указанията на Пътната полиция. Няма данни за затворени проходи в страната. 

За утре е обявен червен код за областите Смолян и Кърджали. Засега пътищата навсякъде са проходими. Над 3000 машини за готови да излязат по републиканската пътна мрежа. 

От няколко дни Балканският полуостров вече е обхванат от сибирския студ. В сила е предупреждението на Външното ни министерство – да се избягват пътувания в Хърватия, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, както и в Румъния. 

Медиите в региона говорят за предстояща "ледена епоха". В някои части на Хърватия вече предупредиха, че от вторник се очакват температури, опасни за здравето на хората. Във високопланинските части на страната снежната покривка достигна рекордните 145 см. Сняг вали и по Адриатическото крайбрежие. В Босна предупредиха, че на места температурите са паднали по -15 градуса.