Малък, но борбен – Коко има нужда от помощта ни

Годишно всички терапии за детето струват над 10 хил. лв., а семейството не може да си ги позволи

25.02.2018 | 10:15 Редактор: Иван Берберов
Малък, но борбен – Коко има нужда от помощта ни

Още едно дете се нуждае от помощ. Калоян (Коко) е с вроден тортиколис поради неправилно предлежание в последните месеци на бременността на майка му. След дълга и упорита терапия, която продължава година и три месеца, Коко се оправя.

"Но радостта ми беше кратка.... започнах да забелязвам, че детето ми е различно и не се справя като другите деца на неговата възраст. - пише майка му -  Коко не се обръщаше на силен шум и името си, нямаше очен контакт, предпочиташе да си играе сам. Изпитваше панически страхове от вода, звуци, светлини и движещи се обекти. Ядеше определени храни, не говореше, не контролираше физиологичните си нужди, не разбираше какво му се говори, не изпълняваше прости команди. Коко беше в свой собствен свят и рядко се усмихваше".

Преди година с детето започва работа психолог. Още след първите два месеца близките виждат промяна в поведението му.

Днес Коко посещава освен психолог, и ерготерапевт, сензорен терапевт и логопед. С упорита работа, много любов и търпение, той вече се усмихва, има добър очен контакт, използва речник от около 30-40 думи, изпълнява прости команди като "Дай", "Ела", маха с ръчичка за чао, дава целувки. Предстои ни още много съвместна работа, за да може Коко да навакса в развитието си и да се изравни с връстниците си", пише още майка му.

За да може Коко да продължи да напредва и да се подобри са нужни средства, които са непосилни за семейството.

За една година терапии при психолог са нужни 2700 лв. (9 посещения месечно), 1680 лв. за ерготерапевт ( 4 посещения месечно), 2800 лв. за логопед (8 посещения месечно) и 3200 лв. за сензорна терапия (8 посещения месечно), или общо 10380 лв. Това е препоръчителен минимален брой посещения на месец. При установяване нужда от започване на звукова терапия и терапия с хипербарна оксигенация ще са необходими още средства.

"Днес аз Ви моля за помощ ... моля Ви да отворите сърцата си за Коко, моля Ви да повярвате, че неговото състояние може да се подобри и да живее пълноценно сред нас!
       Моля Ви помогнете му!
Казват, че всяко желание се сбъдва, ако вярваш истински в него! Аз вярвам, че моят ангел ще се подобри, моля Ви от сърце... повярвайте и Вие!
       Нека Бог да благослови всички Вас със здраве, щастие, любов, успех и доброта!", пише още в писмото до Dnes.bg.