Проверка в НЗОК ще установи колко точно са задълженията към чужди фондове

Повече от 300 български граждани продължават да чакат да получат лечение в чужбина

23.02.2018 | 18:00 Редактор: Велислав Филипов
Проверка в НЗОК ще установи колко точно са задълженията към чужди фондове

Спешна проверка в Здравната каса ще установи колко точно са дълговете ѝ към европейски здравни фондове и болници. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева след извънредна среща на касата. 

Скандалът избухна, след като стана ясно, че стотици одобрени за лечение в чужбина български граждани не са били лекувани заради дългове към чужди болници на стойност 270 млн. лв. Скандалът достигна пика си с поисканата от здравния министър Ананиев оставка на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев.

Повече от 300 български граждани продължават да чакат да получат лечение в чужбина. Всички те са одобрени, но плащанията от страна на държавата към чуждестранните болници се бавят. Съответно пациентите не стигат до лечение.

Към момента задълженията по искове на други държави са на стойност 270 млн. лв. Гарантираните средства за бюджета на НЗОК пък били едва 73 милиона. Обобщено - задълженията на България надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски. 

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че предстои проверка, но заподозря задкулисен сценарий

Успоредно с изнесените случаи на нелекувани пациенти се заговори и за сериозно разминаване за просрочените плащания на Здравната каса към европейски фондове. Според управителя на НЗОК проф. Камен Плочев сумата е над 130 млн. лв. В официалните отчети на касата обаче числото е съвсем различно - едва около 7 млн. лв. 

Заради неяснотите финансовият министър разпореди спешна проверка, а по-рано посъветва да не се подписва национален рамков договор с Лекарския и Зъболекарския съюз.