От Брюксел: Борисов приема оставката на министър Петкова

Премиерът заяви, че с коалиционните партньори ще решат кой ще поеме поста

23.02.2018 | 13:46 Редактор: Ивайло Николов
От Брюксел: Борисов приема оставката на министър Петкова

Снимкa: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде приета, съобщава dnes.bg.

"Заедно с коалиционите партньори ще решим кой да я замести", каза още Борисов пред журналисти. Министър-председателят обясни още, че е разговарял сутринта с енергийния си министър.

"За съжаление, когато говорих с нея, тя каза, че ги познава тези хора, и аз не бих оставил ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. По никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка, защото няма и как", каза още Борисов.

Премиерът допълни, че според него Теменужка Петкова е честен човек, "но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство".

По повод сделката за ЧЕЗ, заради която Петкова напуска поста си, премиерът беше лаконичен и обяви, че сега са на ход нашите регулатори.

"Спомняте си какви конфликти, на прокурор ги давахме в предишния мандат, коментира той по повод дейността на ЕРП-тата у нас", заяви още премиерът. Бойко Борисов напомни и че първото му правителство падна заради протести след забавени фактури и високи сметки за ток, а когато държавата е продавала участието си в тези дружества, ГЕРБ не е съществувала като партия.

"Отдавна сме пазарна икономика и сме приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите и така в момента работи целият западен свят", посочи той.

Премиерът каза, че е разговарял в Брюксел с чешкия си колега Андрей Бабиш, който буквално го уведомил за сделката.

"Там има и по-малки акционери и всичко това се е вършело в Чехия", заяви той.