Земетресение от 4,6 по Рихтер разлюля Централна България тази нощ

Сеизмолозите: Това са нормални размествания на земните слоеве

22.02.2018 | 13:30 Редактор: Ивайло Николов
Земетресение от 4,6 по Рихтер разлюля Централна България тази нощ

4,6 по Рихтер разлюля Асеновград тази нощ малко след 01:30ч. Земетресението е било усетено най-силно в Асеновград, Пловдив и селата Садово и Крумово, усетено е дори и по високите етажи на блокове в София.

Жителите на село Крумово, което е много близо до епицентъра са били уплашени, защото през 2002 година отново там има земетресение. То е било с по-малка сила, 4,1, но е нанесло доста повече материални щети.

Към този момент там няма данни за щети от труса тази нощ. В Пловдив обаче има спукан тръбопровод, а няколко квартала са останали без вода, а в Караджово е паднал комин.

В Асеновград някои от жителите споделят, че са усетили силно земетресението, други не толкова. Директорите на учебните заведения в цялата община пък започват оглед на сградния фонд, за да констатират евентуални материални щети. 

Сеизмолозите на БАН съобщават, че подобни размествания на земните слоеве са нормални и полезни за земните недра. Вторичните трусове са били около 30 и по-слаби, само 3 или 4 са били усетени от хората. Последното такова земетресение е регистрирано тази сутрин в 10:40ч с магнитуд около 2.0.