Резерватите в "Централен Балкан" влизат в сериен обект на ЮНЕСКО

Това е поредното признание за уникалността и красотата на нашата природа

21.02.2018 | 23:00 Редактор: Иван Берберов
Резерватите в

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа".

Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватия, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите държави се ангажират да създадат интегрирана система за управлението му, която да гарантира неговата защита.

Серийният обект беше одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО на 41-та му сесия в Краков през юли 2017 г. Той включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави, предаде Dnes.bg.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк "Централен Балкан" – "Боатин", "Царичина“" "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем", които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект (досега той обхващаше само територии в Германия, Украйна и Словакия) представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес.

Уникално за обекта е и големият брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за опазване на световно наследство. Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.

С обявяването на буковите гори в Национален парк "Централен Балкан" за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Снимка: Pixabay.com