ГЕРБ и Патриотите успяха: Жаблянов вече не е зам.-шеф на НС

С подобни мотиви дори Народният съд не е работил, заяви възмутеният депутат от БСП

21.02.2018 | 12:45 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ и Патриотите успяха: Жаблянов вече не е зам.-шеф на НС

Валери Жаблянов вече не е заместник-председател на парламента. ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" го свалиха от поста. 

Причината е партийна декларация, писана от Жаблянов, в която се казва, че "Народният съд е необходимо военновременно правосъдие". 

110 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" категорично обявиха, че Жаблянов не бива повече да бъде зам.-председател на НС. Зад него застанаха 71 депутати от собствента му партия. 

Народните представители от ДПС пък напуснаха залата и заявиха, че мнозинството няма правото да иска оставката на Жаблянов, но се обявиха срещу думите му. 

Зад Жаблянов категорично застана лидерът на социалистите Корнелия Нинова, а след изказването на вече бившия зам.-шеф на НС от парламентарната трибуна, депутатите от БСП също напуснаха пленарната зала.

"Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е?! И не можете да ми търсите сметка за това! С подобни мотиви дори Народният съд не е работил", заяви от парламентарната трибуна Валери Жаблянов.

По време на заседанието гости в залата бяха от Съюза на репресираните, които очакваха Жаблянов да им се извини, но той не го направи. Цветан Цветанов пък заподозря, че словото, написано от Жаблянов, е претенция от негова страна към лидерския пост в БСП.

По-късно днес Здравната комисия в НС ще изслуша и шефа на НЗОК. Камен Плочев заяви, че в неделя е разговарял с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от Касата към чужбина. 

Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката. Да бъде освободен от поста поиска министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в петък, защото Плочев действал зад гърба на правителството, като с писмо, адресирано директно до депутатите, поискал актуализация на бюджета на Здравната каса заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)