ГЕРБ и БСП единни против Луковмарш, но отново в скандал…

"Червените" определиха Народният съд от 1945 г. за "необходимо и неизбежно военновременно зло"

14.02.2018 | 19:30 Редактор: Иван Берберов
ГЕРБ и БСП единни против Луковмарш, но отново в скандал…

Провеждането на марш в памет на генерал Луков би застрашило репутацията и имиджа ни, особено по време на председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Това заяви заместник-министърът на външните работи Георги Георгиев. 

Той призова шествието в събота да бъде отменено. В същото време, ГЕРБ реагира остро на обръщението на БСП, в което Народният съд е определен като "необходимо и неизбежно военновременно зло". 

БСП разпространиха обръщението си до премиера във връзка с предстоящия марш в памет на генерал Луков, сочен за близък до някогашна хитлеристка Германия. 

Въпреки изказването си по линия на Народния съд, в обръщението си "Червените" призовават Борисов да предприеме действия срещу провеждането на това шествие.

"Премиерът и ГЕРБ никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с Луковмарш, за да се разграничават от него. Нещо повече, оценяваме тази идея като проява на привърженици на антидемократичната националсоциалистическа идеология", отбеляза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Авторът на обръщението обяснява, че по решение на някогашните велики сили всички страни на страната на Хитлер, трябвало да проведат трибунали за съдене на виновниците за въвличането им в това.

Това твърдение възмути социалните мрежи, а по-късно то беше изтрито от текста, публикуван на сайта на "Червените".

Из кулоарите на парламента се заговори, че автор на обръщението е заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов.