Анализ сочи - бюджетният излишък прикривал преразходите на властта

Безконтролно се прехвърлят харчове за инвестиции и издръжка към заплати и социални разходи, пише Калоян Стайков от ИПИ

10.02.2018 | 09:50 Редактор: Жанета Нейкова
Анализ сочи - бюджетният излишък прикривал преразходите на властта

За втора поредна година консолидираната фискална програма приключва с излишък при очаквания за дефицит. Прогнозираният недостиг през 2017 г. беше 1,3 млрд. лв., а преизпълнението на приходите над разходите е в размер на около 850 млн. лв.

На пръв поглед това изпълнение изглежда като фискална консолидация, но разбивката на приходите и разходите разказва друга история, пише в анализ на икономиста Калоян Стайков от екипа на Института за пазарна икономика.

Бюджетното изпълнение през изминалата година показва своеобразно развързване на кесията, тъй като увеличението на разходите в сравнение с нивата им от 2016 г. е в размер на близо 2 млрд. лв., докато увеличението на приходите  е около 1,4 млрд. лв.

По-високите разходи са донякъде очаквани предвид постепенното ускоряване на разплащанията по европейски проекти, където има увеличение с около 600 млн. лв. Те обаче формират едва една трета от по-високите бюджетни разходи през 2017 г. Останалите две трети се дължат на преизпълнение на разходи по националния бюджет, които са насочени към увеличение на доходите.

Така например през 2017 г. са предвидени 273 млн. лв. повече за пенсионни плащания във връзка с промяна в параметрите на пенсионната политика и по-конкретно - формулата за изчисляване на дължимата пенсия.

Изпълнението на това перо показва увеличение на тези разходи с 635 млн. лв., което е двойно повече от предвидените, и се дължи на популисткото увеличение на минималните пенсии след парламентарните избори. Това решение беше условие за сформиране на настоящата управленска коалиция.

Целия анализ прочетете в Investor.bg