За седма година: Сметище изкара на протест жителите на Джерман

Депото за отпадъци ще се намира на 400 метра от къщите, притеснени са хората

03.02.2018 | 13:31 Редактор: Тодор Петров
За седма година: Сметище изкара на протест жителите на Джерман

Протест на жителите на село Джерман затвори главен път Е-79. За пореден път те излязоха на пътя, за да покажат своето несъгласие с предстоящото изграждане на сметище в района на селото.

"Седма поредна година протестираме против безумието на Община Дупница да изгради на този терен боклучарника на Кюстендилска област. Този терен се намира само на 400 метра от къщите на хората, на 200 метра от река Джерман и на 200 метра от АМ "Струма", заяви председателят на Сдружение "Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Жители на Джерман са имали среща в Министерството на околната среда и водите със зам.-министъра, който според Тасков не е бил запознат с представените от тях проблеми.

"През тези 7 години Община Дупница е манипулирала както министерството, така и премиера ни, че тук няма проблем и всичко е нормално. Теренът е обработваем, свлачищен, силно земетръсна зона и с високи подпочвени води. При едно бедствие само за 10 часа половината Менделеева таблица ще бъде в езерото Керкини в Гърция", настоя Борислав Тасков.

Предстои изпращането на писмо до прокуратурата на град Серес, за да бъдат запознати гърците със ситуацията. А следващият протест на жителите на Джерман ще бъде през март.

От областната управа в Кюстендил са категорични, че на мястото ще бъде изградено депо за отпадъци.

Вижте още във видеото!