Общинските болници с дълг от 98 млн. лв. за последните 10 години

Над 40 милиона от тях са към кредитори

02.02.2018 | 17:12 Редактор: Василена Василева
Общинските болници с дълг от 98 млн. лв. за последните 10 години

Oбщинските болници са на ръба на оцеляването не от една или две години и защо никой не е направил нищо по въпроса. Това попита здравният министър Кирил Ананиев депутатите и от ляво, и от дясно.

Той отчете, че в момента 98 милиона лева са неразплатените пари на болниците, като над 40 милиона от тях са към кредитори, предаде Dnes.bg

Този борч обаче е натрупан през последните 10 години, като за последната се е увеличил само с един милион, стана ясно от думите на Ананиев, който отсече, че ако са били взети мерки, сега нямаше да се стигне до ситуацията 10 или 20 болници да са пред фалит.

Здравният министър припомни, че вече се срещна с представители на общинските болници и се ангажира да предприеме стъпки за подобряване на състоянието им. Една от тях е увеличаване на финансирането на общинските болници.

"Поех ангажимент и за промяна на някои от цените най - вече за профилактика, детско и майчинско здравеопазване, ще окажем методическа помощ на всички ръководства за да се оптимизира и преструктурира работата на общинските болници, където е нужно", обясни още Ананиев.

Иначе депутатите го задължиха до три месеца месец да внесе в НС концепция за стабилизиране и оздравяване на на общинските болници.