"Право" само редовно? КЗД се самосезира срещу предложението

Според наредба на служебния кабинет на Герджиков от следващата учебна година отпада задочната форма на обучение по специалността

29.01.2018 | 18:34 Редактор: Василена Василева

Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради наредба на служебното правителството на Огнян Герджиков, според която от следващата учебна година кандидат-студентите за специалност "Право" ще бъдат приемани само в редовна форма на обучение.

Промените са записани в новите единни държавни изисквания за придобиване на висше юридическо образование. За това от години настояваше и самият Герджиков, който е един от най-изявените преподаватели на бъдещите юристи. 

Според Орлин Колев от Комисията за защита от дискриминация обаче това постановление на служебния кабинет силно стеснява използването на установените от Закона за висшето образование форми на обучение – редовна, задочна, вечерна и дистанционна, като по този начин цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение.

За сравнение все още действащата наредба освен редовна предвижда и задочна форма на обучение, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Колев подчертава още, че установената редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за кандидат студентите, които искат да се обучават в специалност "Право".

Отнемала се възможността на тези, които работят и на студентите, които учат вече в друга специалност.

"По този начин могат да бъдат различно третирани широки групи от лица по признаците лично положение, имуществено състояние, възраст и увреждане, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци", мотивира се още Колев, цитиран от Dnes.bg

В крайна сметка и останалите от КЗД са решили да се самосезират и да проверят детайлно случая.