Северозападът се вдига на протест с искане за магистрала до София

Стотици протестиращи с над 500 автомобила преминаха през целия Видин и блокираха главния път Е-79

27.01.2018 | 14:11 Редактор: Велислав Филипов
Северозападът се вдига на протест с искане за магистрала до София

Протест с искане за магистрала от Видин до София и тунел под прохода Петрохан се провежда във Видин. Той е организиран от гражданското обединение "Единни за промяна".

Стотици протестиращи с над 500 автомобила във Видин преминаха през целия град и излязоха на главния път Е-79, който води към "Дунав мост-2“ на границата с Румъния, като го блокираха с жива верига.

Те казват, че пътят, който е проектиран преди десетилетия, не може да поеме засиления трафик и е причина за чести катастрофи.

Организаторите от гражданско обединение "Единни за промяна" настояват за изграждане на магистрала София-Видин и тунел под прохода Петрохан, за да се улесни връзката със столицата.

Протестиращите поставиха срок до май 2021 година. Хората искат до седмица правителството да реши за стартиране на процедурите, в противен случай ще настояват да спре преминаването на тежкотоварни автомобили по "Дунав мост-2“ и протестите ще продължат.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов заяви по-рано, че четирилентов път между София-Видин ще има. 

По думите му вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите в Северозападна България към столицата.