Столичната община пуска зелен билет за лев

Той ще се продава и от шофьорите в градския транспорт

26.01.2018 | 16:59 Редактор: Василена Василева
Столичната община пуска зелен билет за лев

Центърът за градска мобилност в София показа как ще изглежда зеленият билет, с който в столицата ще се пътува при замърсен въздух.

Той е в зелен цвят и на лицевата му страна е указана цената му от 1 лв. И това, че важи за всички линии. На гърба има надпис: "Въздухът е по-чист, защото използвам градски транспорт днес".

Зеленият билет ще се продава и от шофьорите в градския транспорт.

"Водачите на обществените превозни средства ще продават  "зелен билет" в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в столицата са завишени", съобщи Центърът за градска мобилност.

Вече са направени и картите за преференциално пътуване из цялата градска мрежа.  Те ще се разпространяват и в Пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и "Метрополитен".

Пътуването със "зелен билет"  е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици.

Решението за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 януари т.г.

ЦГМ обяви и че има готовност да пусне допълнителни коли по линиите на обществения транспорт в периодите със силно замърсяване на въздуха.

Снимка: Център за градска мобилност