Радев в отчета си: Европредседателството не е алиби за бездействие!

В критичен момент от развитието си сме, категоричен бе президентът

24.01.2018 | 12:50 Редактор: Иван Берберов
Радев в отчета си: Европредседателството не е алиби за бездействие!

Критичен поглед върху българската действителност очерта президентът Румен Радев в отчета си за една година начело на поста.  

"България е в критичен момент от своето развитие", каза той на специална пресконференция. Той нарече Българското председателство на Съвета на ЕС амбициозно, но обясни, че то не трябва да суспендира демокрацията и да е алиби за бездействие по болни за страната теми. 

Президентът похвали макроикономическите показатели на държавата, но и предупреди, че те не могат да скрият липсата на чужди инвестиции и обезлюдените райони в страната. 

Според държавния глава на този фон стабилността на държавата е тържествен марш на място.

"Парламентарната република атрофира", каза още Радев. Според него свободната воля на депутатите е убита, а те единствено одобряват волята на правителството. Президентът припомни, че рейтингът на Народното събрание е критично нисък и допълни, че го казва с тревога и болка, защото това е най-висшият орган  в държавата. 

"Корупцията деморализира цялото общество", каза още президентът. Според него под въпрос е и фундаменталното право на свобода на словото.  

"Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел", каза още президентът и допълни, че безразличието не трябва да ни демотивира. 

В отчета си президентът припомни усилията си за модернизацията на армията и за благосъстоянието на личния състав. Въпреки поети ангажименти от изпълнителната и законодателната власт обаче вместо това се е стигнало до наливане на средства в техника, която не е в добро състояние. 

Така се е стигнало до ситуацията - нито нова техника, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка се стигнало до отработения механизъм средства за модернизация да потънат в излишъци.  

Президентът има сериозни амбиции през следващата година от своя мандат. Във външно политически план той е категоричен, че е крайно време да бъден поставен край на "ледниковия период в отношенията между България и Русия". 

Радев заяви още, че външната ни политика трябва да се формира и отстоява у нас, а не обратно. А пример за това даде с намесата на турската страна в провеждането на изборите. Държавният глава отбеляза, че Истанбулската конвенция може да почака, тъй като за нея е нужен по-задълбочен дебат. 

В позициите по този въпрос се забеляза известно разминаване между Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Тя подчерта, че Конвенцията трябва да бъде гласувана, за да се защитят жените и децата от домашното насилие. И двамата красноречиво казаха, че президентската двойка може да работи в екип, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.

От ГЕРБ заявиха, че президентът по-скоро е направил отчет на тяхната работа като управляваща партия, а не толкова на дейността си като държавен глава. Те изразиха безпокойствието си, че Радев е говорил на езика на опозицията. От БСП и ДПС пък останаха доволни от отчета на президента, предаде репортерът Иван Иванов от Народното събрание.