Извънредно гласуват вота на недоверие, Борисов го няма

Очаква се за сваляне на правителството да гласуват само от БСП и ДПС

23.01.2018 | 16:18 Редактор: Тодор Петров
Извънредно гласуват вота на недоверие, Борисов го няма

Извънредно заседание на парламента заради първия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Дебатите започнаха в 13 часа в отсъствието на премиера, което разгневи опозицията.

БСП внесе вота на недоверие на тема "Несправяне в борбата с корупцията" на 17 януари. Мотивите засягат различни сектори в политиката на кабинета, като обществени поръчки, здравеопазване, саниране.

От БСП внесоха вота сами с 80 подписа, след като се получиха разногласия с ДПС по време на срещата между двете партии. От своя страна ДПС обяви, че ще гласува против правителството, но ще има свои мотиви и аргументи.

Очаква се вотът на недоверие да бъде подкрепен само от депутатите от БСП и ДПС - общо най-много 105 души, което значи, че той няма да е успешен. За да бъде свалено правителството са необходими поне 121 гласа.

В пленарната зала днес дойдоха тримата вицепремиери Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и някои министри, но не и премиерът Бойко Борисов. 

Други министри са в Брюксел заради ангажименти покрай европредседателството, но в залата бяха допуснати техни заместници.