Почитаме паметта на Св. Евтимий Търновски

Той е духовник, книжовник и създател на църквата "Св. Троица", основател на Търновската книжовна школа

20.01.2018 | 09:25 Редактор: Василена Василева
Почитаме паметта на Св. Евтимий Търновски

На 20 януари отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски, духовник, книжовник и създател на църквата "Св. Троица", основател на Търновската книжовна школа и най-известният патриарх на България.

Според жития на негови ученици Св. Евтимий Търновски е роден около 1327 г. във Велико Търново и произхожда от знатния български род Цамблаковци.

Началното си образование получава в манастирите около града, като по-късно заминава за Византия, където продължава своето книжовно обучение. Когато се връща в България, той е усамотява в пещера край Велико Търново и основава църквата "Св. Троица" и Търновската книжовна школа.

Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий - литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити. Негови последователи в книжовното дело са Киприан, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински и Константин Костенечки.

Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари.

В столичния храм "Св. Седмочисленици" ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, след което ще се извърши традиционната лития до паметника му на бул. "Патриарх Евтимий", съобщава Фокус.

Снимка: БПЦ