Меркел идва на работно посещение в София

На среща с Борисов ще бъдат обсъдени приоритетите на Българското европредседателство

20.01.2018 | 09:00 Редактор: Василена Василева
Меркел идва на работно посещение в София

Kанцлерът на Германия Ангела Меркел идва днес на работно посещение в София, по покана на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

При срещата си двамата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

Очаква се сред дискутираните теми да са влизането ни в чакалнята на еврозоната, както и бюджетът на ЕС. Борисов ще настоява пред Меркел и за запазване на кохезионните фондове на ЕС и след 2020 г.

Меркел и Борисов са се срещали многократно в Брюксел и на международни форуми, в Берлин. Това обаче е второто посещение на канцлера у нас след еднодневната визита през октомври 2010 г.

Основните теми на разговорите й тогава - с премиера Бойко Борисов и с президента 2002-2012 г. Георги Първанов, са били германските инвестиции в България и бизнесклиматът, проблемът с ромите в Европа и... готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство.

При първата си визита в България Меркел бе наградена от Първанов с орден "Стара планина" и бе удостоена със званието доктор хонорис кауза на Русенския университет.

В петък, ден преди да разговаря в София с Борисов, германският канцлер ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

Двамата ще обсъждат бъдещето на Европа и бъдещите приоритети, предаде Франс прес, като цитира френското президентство.

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш пък ще посети Борисов в София в понеделник. Очакванията са на срещата между двамата да бъдат обсъдени и неяснотите около продажбата на ЧЕЗ в България - енергодружеството на чешката държавна компания.

На 6 февруари в България пристига премиерът на Холандия Марк Рюте. С него Борисов ще обсъжда охраната на границата между България и Турция, която е външна за ЕС. Българският премиер ще поиска и зелена светлина от холандците за присъединяване на България към Шенген, тъй като това е последната държава, която се противопоставя. Борисов планира да заведе Рюте на границата подобно на визитите, които организира на бившия британски премиер Джеймс Камерън и на унгарския Виктор Орбан.