Ангела Меркел: Българското европредседателство е отлично подготвено

Германският канцлер заяви, че подкрепя усилията на страната ни за влизане в зоната Шенген

20.01.2018 | 16:25 Редактор: Василена Василева
Ангела Меркел: Българското европредседателство е отлично подготвено

Канцлерът на Германия Ангела Меркел похвали премиера Бойко Борисов за добрата подготовка на председателството на Съвета на ЕС и заяви, че подкрепя приоритетите му, най-вече за нуждата от европейска перспектива за Западните Балкани.

"Ние очакваме много от българското председателство на Съвета на ЕС. То от своя страна е отлично подготвено от българското правителство", заяви Ангела Меркел след работната среща с Борисов в резиденция "Бояна".

Тя посочи, че мотото "Съединението прави силата" е именно това, от което в момента Европейският съюз се нуждае. А благодарение на своето географско положение България може да направи много по отношение на добросъседските си отношения.

Меркел и Борисов са обсъдили плана на България в София да бъде проведена неформална среща на върха, посветена на темата Западни Балкани, за да може тези страни да имат европейска перспектива и да решат голяма част от проблемите си.

"Трябва да улесним процеса на свързаност между страните чрез изграждането на сухопътна и железопътна инфраструктура. За това България и Германия ще работят в тясно сътрудничество", посочи германският канцлер.

Двамата лидери са наблегнали и върху отношенията на страната ни с Турция и миграцията. България ще продължи работата по досието за общата европейска политика в областта на убежището.

"Искам да благодаря на България за начина, по който пази външната граница на Европейския съюз, защото тази задача е изключително тежка. Германия и ФРОНТЕКС подкрепят страната ви", отбеляза още Меркел.

В отговор на журналистически въпрос тя подчерта, че подкрепя усилията на България за влизане в зоната Шенген и много скоро постепенно и на етапи ще започне присъединяването, първо от летищата.

Тя обяви че приветства инициативата на Борисов за обща среща ЕС - Турция, защото "имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед."

Меркел изрази подкрепа и за проекта за газов хъб.

Борисов помоли за добронамерена помощ от страна на Германия за съдебната реформа в България и ще поиска нейни експерти да дадат оценка на антикорупционния закон. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна преди часове в София. Тя бе посрещната от българския премиер Бойко Борисов и двамата проведоха работна среща.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)