Проучване: Българите против домашното насилие и подчиняването на жената

Най-важен е биологичният пол, смятат повечето анкетирани в сондажа на "Галъп"

19.01.2018 | 15:53 Редактор: Тодор Петров
Проучване: Българите против домашното насилие и подчиняването на жената

Българите не оправдават домашното насилие и отхвърлят категорично идеята, че жената трябва да е подчинена на мъжа. Повече хора са на мение, че полът на човека е биологичният. Това показва експресен сондаж на "Галъп" по споровете около Истанбулската конвенция, която предстои да бъде обсъдена следващата седмица в Народното събрание.

Проучването е проведено на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи и е независимо от външно финансиране, уточняват от "Галъп", цитирани от dnes.bg.

50% от хората, участвали в проучването казват, че когато става дума за пола на човек, най-важен е биологичният пол. Според 38% пък най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни, анализират социолозите.

В същото време обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни, a 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ по-голяма степен са склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, докато привържениците на "Обединени патриоти", БСП и ДПС – не.