България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новите политически проекти – популизъм без реформи, твърди политолог

Слави Трифонов не бива да бъде подценяван, но едва ли ще му е уютно във властта, уточни Росен Петров

19.01.2018 | 09:06 Редактор: Иван Берберов
Новите политически проекти – популизъм без реформи, твърди политолог

Известни българи поглеждат към политиката. Шоуменът Слави Трифонов, братята Пулеви и историкът проф. Божидар Димитров опипват пулса на обществото и обмислят свои политически проекти. Общата свързваща нишка помежду им е желанието да се даде път в политиката на професори и известни личности. Вече близо 4000 човека са изявили интерес към политическия проект на Трифонов. 

"Тези заинтересовани са наемници. Първият въпрос, който възниква е – при какви условия Слави ги наема. Тъй като това няма да е гражданско обединение или политическа партия. Това е проект с неясен договор и кауза. Тези проекти се разпадат, когато се отдръпне олигархът зад тях", посочи политологът Цветанка Андреева. 

Според нея възникването на тези политически проекти никак не е странно. Популизмът расте там, където има огромно недоволство към политическата класа. Той е добър трамплин в политиката, но никога не води до реформа, добави тя пред "България сутрин". 

"Медийната кампания на Слави е направена по безупречен начин. Всяка негова публикация в социалните мрежи е медийно събитие. Ако Трифонов оглави политически проект, ще пожъне успех. Но не мога да си представя как по една биография разбираме дали човек е читав за политик. Истинският кастинг са изборите. Това в момента е шоу. Няма да му е уютно в политиката, тъй като той е емоционален, а там ударите под кръста са многобройни", подчерта журналистът и бивш депутат Росен Петров.

Политологът изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че Слави Трифонов би "изсмукал" гласове от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и БСП, но до колко може да бъде реална алтернатива на властта е спорно. Ако политическата сатира влезе в политиката, няма да завърши успешно, предположи тя. 

"Постоянните скандали и нападения един срещу друг в парламента изхабяват изключително много политическата система. Хората се обезверяват и скоро ще поискат президентска република. Когато политиците си вадят зъбите, накрая се озъбват хората. Напредъкът може да е много мижав, но има известно успокояване в системата. Въпреки това, Слави не бива да бъде подценяван", категоричен бе бившият народен представител.