Цацаров иска да разбере колко от осъдените са на свобода

Главният прокурор разпореди проверка, която да установи колко са престъпниците с влезли в сила присъди, които не са в затвора

18.01.2018 | 16:08 Редактор: Ивайло Николов
Цацаров иска да разбере колко от осъдените са на свобода

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която да покаже как се издирват укрилите се от правосъдието ефективно осъдени.

Тя трябва да установи колко точно са престъпниците с влезли в сила присъди, които не са в затвора. Проверката ще бъде и за това какво са предприели прокурори, съдебната охрана и полицията за издирването им. 

Проблемът "бягство от правосъдието" се появи в публичното пространство покрай шесторното убийство в Нови Искър. Оказа се, че 56-годишният Росен Ангелов, обвинен за убийството, се е укривал години наред. В последствие от МВР съобщиха, че бегълците от правосъдието в момента са 511.

Говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова обясни, че големи затруднение срещат самите служители на областна дирекция "Охрана", а същевременно с това те нямат правомощия по издирване.

Тоест, те не могат да обявяват липсващите осъдени престъпници за общодържавно издирване. Заради това се иска съдействието на МВР.