Първите свидетели по делото "Сарафово" бяха разпитани

По времето, когато е станал атентатът, паркингът на летището е бил със свободен достъп

17.01.2018 | 13:05 Редактор: Василена Василева
Първите свидетели по делото

Пет години и половина след атентата на летището в Бургас дадоха ход на делото. На съдебното заседание разпитват свидетели, които са били на "Сарафово" по време на терористичната атака.

Датата 18 юли 2012 г. ще остане завинаги запечатана в паметта на множество хора. Двама от свидетелите, които се изправиха днес пред съда са работили в казино в курорта Слънчев бряг и задачата им е била да раздават флаери на пристигащите израелски туристи. 

Те обясниха, че по това време мерките за сигурност не са били засилени и паркингът на летището е бил зона със свободен достъп, в която не е бил осъществяван никакъв контрол.По този начин всеки е имал възможност да влезе и да остави какъвто и да било багаж в автобусите, намиращи се там.

В 90% от случаите, когато багажът на туристите е бил по-малък, шофьорите сами са го нареждали в багажните отделения.

На този етап от общо 8 свидетели, които трябва да бъдат разпитани до края на деня, нито един не каза, че е видял лицето на някой от ливанските граждани, обвинени за атентата.

Подсъдимите по делото Мелиад Фарах, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство, все още се издирват от Интерпол и процесът срещу тях ще се води задочно.

Колко ще продължи делото също не може да бъде прогнозирано, защото тепърва трябва да бъдат разпитани останалите израелски граждани.

За тази цел има три варианта. Или да бъдат призовани в България, където да бъдат разпитани в Специализирания наказателен съд, или със съдебна поръчка. Третият вариант пък е съдебният състав да бъде командирован на място.