Столичната Екокомисия заседава - гражданите готови за протест

Обсъждат се мерки за решаване на проблема с мръсния въздух в София

16.01.2018 | 13:31 Редактор: Иван Берберов
Столичната Екокомисия заседава - гражданите готови за протест

Пословично мръсният въздух в София принуди Комисията по околна среда към Столична община да разгледа предложения за справяне с проблема. 

Столичният зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова предложи мерки, които ще се разгледат днес. Ще бъде преценено дали да бъдат гласувани преди или след заседанието на Комисията по транспорт, тъй като засягат пряко движението в стилицата. 

Мерките на Христова предвиждат в дните с чувствително замърсяване на въздуха да бъдат затваряни конкретни улици в центъра на София, да бъде забранявано спирането в "Синята зона", разделение по дни на автомобилите на принципа на четни и нечетни номера, както и въвеждане на еднодневен "Зелен билет" за градския транспорт, който ще струва един лев и ще важи за всички линии. 

И днес граждани присъстваха на заседанието на Комисията. Те заявиха, че ако до седмица не се приложат реални мерки за решаване на проблема, ще излязат на протест. Част от гражданските предложения включват въвеждане на задължителен анонс за замърсяването в големите градове във всички прогнози за времето по телевизиите.