Небостъргачите в центъра на София са забранени

Най-високите сгради в столицата ще бъдат до 125 м.

11.01.2018 | 17:13 Редактор: Иван Берберов
Небостъргачите в центъра на София са забранени

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 метра, реши парламентът с гласуваните на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Въвежда се понятие за "територия на много високо строителство", с което небостъргачи ще могат да се изграждат двустранно на Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7 км. до р. Искър.

Независимо от зоната, в която попадат, високите сгради ще трябва да бъдат съобразени и със ЗУТ по отношение разстоянието между тях.

Депутатите предвидиха обаче за зоните, които са от значение за възприятие на планината, строителството на Околовръстното шосе да не е по-високо от 75 м, а извън него - от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.

С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство", регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи, предаде Dnes.bg.

Промените разписват и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на УПИ /урегулиран поземлен имот/ в зоните за ниско жилищно застрояване.

Предвидени са и промени в закона за териториалното деление на Столичната община с цел конкретизиране границите между районите "Витоша" и "Панчарево", и "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Снимка: Pixabay.com