Радев след КСНС: България е ключова за глобалната стратегия за отбрана

Държавният глава препоръча изграждане на общ план за сигурност на страните на Балканите

09.01.2018 | 16:35 Редактор: Жанета Нейкова
Радев след КСНС: България е ключова за глобалната стратегия за отбрана

Президентът Румен Радев днес свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което темата бяха действията и мерките по време на европредседателството.

Заседанието продължи 4 часа, в рамките на които бяха изнесени 6 доклада.

Държавният глава бе категоричен пред медиите, че България като председател на Съвета на Европа, носи отговорността и има ключовата роля в ускоряването на прилагането на глобалната стратегия за сигурност и отбрана на Стария континент.

Според президента това може да се случи, само ако страната ни ясно покаже, че управлява добре своята политика по отбраната.

Също така Румен Радев приветства решението на правителството да достигне 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - пари, отделени за отбрана, но това ще бъде възможно до 2024 г.

Държавният глава поиска ясен ангажимент какво ще следва след 2024 г. и какви са плановете на управляващите за модернизация на българската армия.

Приоритет на Радев и правителството бе заявката за интеграция на Западните Балкани. Президентът препоръча тя да премине през отбраната - чрез изграждането на обща отбранителна стратегия за страните от региона.

Веднага след края на КСНС лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че въпреки постигнатия консенсус по определени теми, БСП не се отказва от вота на недоверие, който смята да внесе на 17 януари.

Нинова обвърза последните престъпления, които се случиха у нас с националната сигурност и твърди, че хората не се чувстват спокойни за живота си.

Валентин Радев излезе пред журналистите и като вътрешен министър бе категоричен, че доказателствата как Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър ще бъдат представени утре на съвместен брифинг на прокуратурата и МВР по повод показния разстрел на бизнесмен в центъра на София.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR