Край училищата: Продават незаконно цигари и наргилета на децата

Съставени са 176 акта за нарушения след междуведомствена акция

23.12.2017 | 17:38 Редактор: Тодор Петров
Край училищата: Продават незаконно цигари и наргилета на децата

Търговци продават незаконно цигари и наргилета на деца край училищата. Това сочи доклад от съвместна междуведомствена акция.

По разпореждане на ВАП е извършена проверка в цялата страна за безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на тяхната територия. 

Проверено е било и качеството на храните, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, както и на спазването на изискванията на Закона за здравето и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия по отношение на предлагането на забранени продукти и изделия на непълнолетни, пише "Монитор".

Инспектирани са били общо 1 838 обекта, които включват места за раздаване на храна и бюфети тип кетъринг, кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до училища и детски градини. 

Съставени са били 176 акта за нарушения, както и 288 констативни протокола и предписания за спиране реализацията над 50 кг храни, 19 литра безалкохолни напитки, 109 литра прясно мляко. Издадени са били и 3 броя заповеди за спиране експлоатацията на обекти, предлагащи негодни стоки, опасни за здравето.

Сред нарушения са: използване на имитиращ продукт вместо краве сирене, неправилно съхранение на храните и лоша хигиена, посочват от прокуратурата.

Освен това се предлагали цигари и тютюневи изделия, включително наргилета, на ученици, без проверка от търговците както изисква закона в уверение на това, че лицето е навършило 18 години, както и нарушение на забраната за тютюнопушене в заведения, което се допуска от управителите в късните часове на денонощието.