Загрижеността у някои приемни родители се показва като насилие срещу децата

Един от инцидентите на домашна агресия завършил с откъснато ухо на невръстно

16.12.2017 | 12:46 Редактор: Иван Берберов
Загрижеността у някои приемни родители се показва като насилие срещу децата

Шамари, побоища с пръчка, наказания, скъсано ухо след силно дърпане. Това е малка част от засечената агресия на приемни родители срещу децата, предаде Dnes.bg по информация от "168 часа".

Неправителствени организации констатират, че това е превърнато в ужасяващ бизнес, който за щастие все още не е завършил с трагичен край. Макар че това не е съвсем сигурно, защото вече има едно починало в приемно семейство дете на възраст до 3 години, а социалните не казват какви са причините. Приблизително 2000 деца годишно отиват при приемни родители, защото малките са отнети от биологичните им родители заради бедност.

Социалните твърдят, че нямат точна статистика за побоите над малчугани, но от конфедерация, защитаваща правата на децата, твърдят, че има много такива случаи.

"Приемната родителка бе жена, тя бе взела две деца и когато някое от тях направи някаква беля, тя взема пръчка и ги удря. След което ги карала да се извиняват", разказват от конфедерацията.

Те недоумяват защо социалните си затварят очите при подобни фрапиращи случаи. "Друга приемна родителка така се ядосала на малкото, че от дърпане му е скъсала ухото", потресена разказва жена от неправителствена организация. Тя се натъкнала на още един не по-малко неприятен случай. Приемно семейство наказвало детето, като го държало гладно с ръце, вдигнати нагоре, точно до хладилника.

"Голяма част от тези деца са българчета, а не ромчета", споделиха от фондацията, която защитава правата на децата. Причината била, че социалните работници не ходят в ромските махали, защото няма да им дадат децата, а условията там са предпоставка да се вземат почти всички деца. Социалните избягват гетата и защото ги е страх да не ядат бой.

"Малките трудно преживяват раздялата с родителите, особено ако те са ги обичали истински и ги отнемат от тях поради липса на финансови средства", обясняват от конфедерацията.

Според нея най-желани за приемни родители били невръстните до 3 години. Причината била, че те не можели да говорят и съответно, ако се разкрие, че са ставали жертви на насилие, няма да могат да разкажат за случилото им се.

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg.