Борците срещу корупцията ще се возят гратис

Членовете на новия антикорупционен орган ще са с редица привилегии

15.12.2017 | 17:53 Редактор: Ивайло Николов
Борците срещу корупцията ще се возят гратис

Хората, които ще влязат в новия антикорупционен орган ще се ползват с редица привилегии. Те включват ползване на градския транспорт в София без пари, застраховка за сметка на хазната, първа категория труд за пенсия, съобщава dnes.bg

Правото да се возят без билети и карти в автобуси, трамваи, тролеи, метро имат и депутатите, полицаите, общинските служители. Сега това ще важи и за тези, които ще се борят с корупцията.

Според предложението на шефа на правната комисията в Народното събрание Данаил Кирилов представителите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, трябваше да се возят без пари само при изпълнение на служебните си задължения.

Това според соцдепутата Филип Попов обаче водило до абсурда контрольорите да питат къде отиват.

Друг бонус за членовете на комисията ще са застраховките "Злополука" и "Живот" по повод изпълнение на служебните им задължения за сметка на държавния бюджет.

Освен това депутатите решиха, че трудът им ще е първа категория, което им дава право на ранно пенсиониране.

Според гласуваните текстове, информацията, която е станала известна на членовете на Комисията, както и на служителите в администрацията по проверките и производствата, свързани с отнемането на незаконно придобито имущество, при или по повод изпълнението на задълженията им, представлява класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

При встъпването си в длъжност лицата, както и останалите служители в администрацията, подписват декларация, че няма да разгласяват информацията, станала им известна при или по повод изпълнение на задълженията им и след освобождаването им. Членовете на Комисията, директорите на дирекции, инспекторите и служителите в администрацията подписват декларация за частни интереси и декларация за частен интерес по конкретен повод.

Друг текст от закона гласи, че членовете на Комисията няма да носят имуществена отговорност за причинени вреди при упражняване на възложените им по този закон правомощия, освен ако вредите са настъпили в резултат на престъпление от общ характер.

Депутатите решиха също Народното събрание да осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.