Прокуратурата събра доказателствата за КТБ! Дело има! Цветан Василев го няма!

Следващото заседание на процеса е насрочено за 23 януари

13.12.2017 | 12:34 Редактор: Жанета Нейкова
Прокуратурата събра доказателствата за КТБ! Дело има! Цветан Василев го няма!

4,4 милиарда лева граждански иск са внесли синдиците срещу част от подсъдимите по делото КТБ. Това каза прокурорът и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев след края на днешното първо заседание, на което ход на делото не бе даден, тъй като се чака отговор от Сърбия дали са връчени книжата с обвиненията на Цветан Василев.

Следващото заседание е насрочено за 23 януари. 

Спецсъдът чака отговор от сръбските власти да връчат 11 хил. страници обвинителен акт на основния подсъдим по мегаделото КТБ. Освен Василев на подсъдимата скамейка са и още 17 души - одитори, касиери, счетоводители и др.

Съдът е изпратил молба за правна помощ до Сърбия на 20 ноември, до днес обаче отговор няма дали от Белград са предали документите по делото на Василев.

Къде е банкерът? Въпреки че отговорът е известен, спазвайки буквата на закона, призовкари на спецсъда са търсили бившия мажоритарен собственик на КТБ на негов адрес в столичния кв. “Бояна”.

Василев се укрива в Белград от 2014 г. Вече повече от 3 г. прокуратурата няма вест за хода на делото за екстрадицията му. Ако със същата бързина се действа и по новата молба на спецсъда за правна помощ до Сърбия, процесът вероятно ще бъде миниран с месеци.

Именно за да даде подем на делото преди дни в Белград отиде и главният прокурор Сотир Цацаров, който се срещна със сръбския си колега Загорка Доловац.

Двамата подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество и подчертаха, че близкото сътрудничество на съседни държави е от решаващо значение в борбата против организираната престъпност.

С този Меморандум е предвидено още по-близко сътрудничество в борбата против организираната престъпност, корупцията, тероризма, търговията с наркотици, оръжие и хора, пране на пари и други престъпления, темата КТБ обаче остана табу.

В какво е обвинен Цветан Василев?

Банкерът ще отговаря за изнасяне на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източване на 2,5 млрд. лв.  

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Заедно с Цветан Василев в обвинителния акт още са посочени Снежанка Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Индежва, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров и Георги Зяпков. Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Прокуратурата си е свършила работата, видно е от доказателствения материал. На ход сега е Темида.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR