Българинът одобрява действията на правителството, но не връща имотите на царя

63% от хората одобряват посещението на Борисов в Саудитска Арабия

13.12.2017 | 21:33 Редактор: Василена Василева
Българинът одобрява действията на правителството, но не връща имотите на царя

Българинът одобрява повечето акции на правителството, министерствата, прокуратурата и общините през последните дни. Става дума за проверките в болниците за това как се харчат парите, разкритията за незаконния износ на лекарства, кампаниите за чист въздух и други. Те получават подкрепа на над 90 на сто от хората у нас.

В другата крайност на обществените нагласи е негативното отношение към възможността за връщане на царските имоти. Срещу това се обявяват 73% от българите.

Това става ясно от телефонен сондаж на "Галъп", проведен от 7 до 9 декември сред 800 души в цялата страна.

Искането на Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа – 74% са "за", а 22% са "против".

С традиционна симпатия реагират българите и на темата "Белене" – 63% одобряват анонса на правителството да строи втората АЕЦ, а 26% са против.

Социолозите са тествали и как се приема посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия . 63% го одобряват, а 28% са на обратното мнение.

Повдигането на темата с "царските имоти" обаче среща обществен отпор. 73% са "против", а 19% са "за".

"В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето", смятат социолозите.

От "Галъп" са проучили и оценките към работата на президента Румен Радев по повод първата годишнина от мандата му. За 76% държавният глава е преминал успешно през нея, 15 на сто са на обратното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят.

19% от пълнолетните българи пък смятат, че протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото съвсем скоро българско председателство на ЕС.

38% очакват те да останат същите като сега, а 36% смятат, че те ще се увеличат.

Според социолозите резултатите показват, че протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи.

Графика: "Галъп"