Прашен въздух? Тогава по-скъпа "Синя зона" и по-евтин градски транспорт

Столичната община се похвали със система за ранно предупреждение при повишени стойности на прахови частици
Публикувана:

Още по темата

 

Скъпа "Синя зона" и по-евтин градски транспорт при прашен въздух в София. Това предвиждат от Столичната община.

Тя днес се похвали, че вече е разработила система за ранно предупреждение при повишени стойности на фини прахови частици в столичния въздух.

Системата е дело на Българската академия на науките (БАН) и до няколко дни се очаква да бъде активна на сайта на Столичната община, а след това да се превърне и в мобилно приложение, което да заработи през следващата година

Мерките, които предвиждат от общината предлагат при повишени стойности на прахови частици между 50 милиграма и 100 милиграма да се помолят гражданите да не използват личните си автомобили, а тези които се отопляват на твърдо гориво, да преминат към алтернативни източници.

В район "Нови Искър" започва проект за предоставяне на такива. Жителите на квартала могат безплатно да се възползват. 

При очаквана концентрация на фини прахови частици между 101 милиграма и 150 милиграма за куб./м. ще важат предходните ограничения, но към тях се прибавя и бонус - безплатно паркиране в буферните паркинги на столичния "Метрополитен" при представяне на билет за градския транспорт или карта.

При превишение на стойностите между 151-200 милиграма ще влиза в сила и санкционираща мярка - увеличение на "Синята зона" от 2 на 4 лв.

При концентрация от над 200 милиграма от общината предлагат въвеждането на зелен билет, която стойност ще бъде 1 лв.

Идеята му е столичани да се възползват от градския транспорт и да не използват личните си автомобили. 

Коментари ( 0 )